Egyéb

Karamellás mézeskalács csoda kehely

A tökéletes mézeskalácsos karamellás kehely

Ha egy kicsit is szereted a mézeskalácsot vagy a karamellát, akkor ezt a tiramisura emlékeztető kelyhet el kell készítened az ünnepekre. Nem csak gyönyörű, de nagyon finom is. A rétegzett alkoholos piskótát vanília pudinggal és karamell öntettel kevered, és olyan tökéletes süteményt kapsz, hogy garantáltan első nap el fog fogyni!

Hozzávalók

  • 80ml pálinka
  • 900 g vanília puding
  • 8 nagy mézeskalács + a díszítéshez
  • 600 ml zsíros habtejszín
  • 2 teáskanál vanília

 

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1/2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

 

Hozzávalók a karamell szószhoz

  • 75g vaj felkockázva
  • 180g xilit
  • 300 ml zsíros habtejszín
  • 3/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál tengeri só

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazunk ki egy 6 cm mély, 20×20 cm-es tepsit.
  • Egy robotgép segítségével a vajat, a tojások sárgáját és a yilitet tálba tesszük és habosra verjük.
  • A mixer segítségével a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Adjuk hozzá a fűszereket.
  • A lisztet és a sütőport a vajas krémhez adjuk, majd a tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  • Kanalazzuk bele a tepsibe és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük .A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.
  • Amíg a süti sül készítsük el a fűszeres karamellát. Tegyük a vajat, a cukrot és a habtejszínt egy nagy serpenyőbe és kezdjük el melegíteni. Főzzük folyamatos keverés mellett 5 percig. Ha minden elolvadt akkor kezdjük el forralni, majd ha elkezd bugyogni vegyük vissza és kevergessük további 5 percet. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. 10 perc után tegyük a hűtőbe 2-3 órára megkeményedni.
  • Vágjuk fel 3 rétegre a tortát. A rétegeket vágjuk fel 2-3 centi széles csíkokra.
  • Locsoljuk meg az egészet pálinkával vagy brandy-vel.
  • Vegyünk elő egy nagy üvegtálat, és tegyük a piskóta harmadát a tál aljába. Ezután tegyük rá a vanília puding felt, majd a karamell szósz harmadát.
  • Ezután következik még egy réteg piskóta, a vanília szósz és a maradék karamell.
  • Tegyük a hűtőbe pihenni egy estére.
  • Egy mixerben zúzzunk porrá 8 nagyobb mézeskalács figurát és szórjuk meg a morzsával a sütemény tetejét.
  • Verjük fel kemény habbá a zsíros habtejszínt a vaníliával és kanalazzuk a karamellszósz tetejére.
  • Állítsuk bele a mézeskalács emberkéket a habbá.