Egyéb

Karácsonyi Mézeskalács torta

Karácsonykor készítesz aprósüteményeket, de szeretnél valami igazán ünnepi tortát? A mázeskalács az az édesség, amit tipikusan karácsonykor készítünk el. Na de miért ne lehetne ezeket a finom ízeket torta formájában is megvalósítani. Ráadásul különböző alakú szilikonos tortaformát már midnen nagyobb bevásárlóközpontban lehet kapni, így nem csak a hagyományos kör alakú tortát készíthetjük el!

A süteményt még különlegessebbé teszi, hogy a tésztájába egy kevés sör is kerül; azonban gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanis az alkoholt el kell belőle főzni!

Hozzávalók

  • 2,5dl maláta sör
  • 340g méz
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 260g liszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1 csipetnyi kardamom
  • 3 nagy tojás
  • 220g barna cukor
  • 150g xilit
  • 180ml olaj

 

Elkészítés

  • Vajazzunk ki egy nagy tepsit, majd szórjuk ki liszttel és a felesleget öntsük ki.
  • Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
  • Egy nagy lábasban kezdjük el rotyogtatni a sört és a mézet, majd ha forr, tegyük félre.
  • Keverjük bele a szódabikarbónát, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.
  • Szitáljuk át a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport é a fűszereket.
  • Verjük fel villával a tojásokat, és adjuk hozzá a barnacukrot.
  • Adjuk hozzá a liszthez az olajat, a tojásokat majd a mézes sörös keveréket is.
  • Kanalazzuk át a tésztát az előre elkészített sütőformába, majd csapkodjuk oda az aljától a pulthoz, hogy kijöjjön belőle a levegő.
  • Süssük 50 percig, vagy amíg jól átsül és épp, hogy csak a kicsit ragad.

 

 

Jó étvágyat!