Egyéb

Keresed a tökéletes karácsonyi menüsort? Íme egy főfogás:

Most karácsony előtt segítünk az ünnepi menüsor kialakításában, olyan jólbevállt receptekkel, ami garantáltan senkinek nem fog csalódást okozni! Főfogásnak íme a fűszeres egészben sült pulyka!

Hozzávalók

  • 400g pulyka
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 18 darab friss kakukkfű
  • 4 közepes hagyma, felszeletelve
  • 4 zeller borda, felszeletelve
  • 2 közepes sárgarépa, szeletelve
  • 3 babérlevél
  • 1 evőkanál bors
  • 1/2 csésze vaj megolvasztva
  • 1 teáskanál darált friss zsálya
  • 1 teáskanál darált friss kakukkfű (vagy 1/2 teáskanál szárított kakukkfű)
  • 1 teáskanál darált metélőhagyma

 

Elkészítés

  • Dörzsöljük meg a pulyka felületét sóval és borssal, majd szórjuk meg vele.
  • Tegyünk 12 kakukkfüvet a pulykába.
  • Egy nagy sütőtálcára tegyük rá a hagymákat, a zellert, a répát, a babérlevelet, borsot és a maradék kakukkfüvet.
  • Tegyük rá a pulykát a zöldségekre úgy, hogy a melle legyen fent.
  • Locsoljuk meg vajjal és szórjuk meg a darált fűszerekkel. Fedjük le fóliával.
  • Süssük 160 fokon 2,5 órán keresztül majd vegyük le a fóliát, majd süssük további 1.5-2 órát, de úgy, hogy 20 percenként ellenőrizzük.
  • A mártáshoz vegyünk ki pár kanál zöldséget a pulyka alól és turmixoljuk össze egy kis vízzel.
  • Tegyük fel egy kis lábasban rotyogni az összeturmixolt mártást és sűrűsítsük be liszttel vagy keményítővel.