Egyéb

Mézes torta fahéjas mascarponéval

Csodálatos mézes mascarponés torta, aminek most van itt az ideje! Érdekes, hogy az év többi napján nem is sütünk mézeskalácsot, valamiért ezt a süteményt a karácsonyhoz kapcsoljuk. Azonban ilyenkor ki kell használni a lehetőséget, és minnél több mézes süteményt kell készíteni, mert hamar lemennek az ünnepek, és megint várhatunk egy évet, hogy újra karácsony legyen.
Hozzávalók

  • 350g liszt
  • 330g barna cukor
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 3 nagy tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 200g hideg sótlan vaj, felkockázva
  • 200ml tej
  • 1 evőkanál friss narancslé vagy citromlé
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 narancs héja
  • 3 evőkanál nagyon finomra felkockázott kandírozott gyömbér

 

hozzávalók a krémhez

  • 300g krémsajt
  • ½ evőkanál őrölt fahéj
  • 400g tejszín keményre verve
  • 150g xilit

 

Elkészítés

  • melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki három 20 centis tortaformát.
  • Egy mixerben keverjük össze az összes száraz hozzávalót.
  • Adjuk hozzá a vajat, majd keverjük el egyenletesen.
  • Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd a mézet is és keverjük el egyenletesre.
  • Öntsük hozzá a tejet, a vaníliát, és a narancs héjat és keverjük el addig, amíg egyenletes állagú lesz.
  • Forgassuk bele a kandírozott gyömbért, majd az egészet osszuk el a három előkészített forma között.
  • Süssük 20-25 percig, vagy ami jól átsül az egész.
  • Hagyjuk teljesen lehűlni, mielőtt összetesszük a krémmel.

 

  • A tejszínt verjük kemény habbá a cukor segítségével, majd öntsük ki a keverőtálból.
  • Tegyük a krémsajtot és a fahéjat a keverőtálba és verjük fel könnyűre. Lassan adjuk hozzá a tejszínhabot, és forgassuk bele egyenletesen.
  • Tegyünk egy nagyobb adaggal az egyik piskótára, oszlassuk el egyenletesen, majd ismételjük meg úgy, hogy egymásra rétegezzük a piskótát.
  • A krémmel be tudod fedni teljesen a tortát, vagy csak épp hogy nagyon vékonya, hogy a most annyira divatos „pucér torta” hatást érd el.
  • A tetejét díszítsd habcsókkal és mézeskaláccsal.

 

Jó étvágyat!