Egyéb

Rétegezett almatorta

Az alma az ősz örök slágere, ezért mi sem hagyhatjuk ki, hogy ne árasszunk el téged almás finomságokkal. Az almás pite sokak kedvenc édessége, azonban néha érdemes egy két újdonságot kipróbálni! A finom ropogós pitetészta között sütött karamellás almarétegektől még azok is elolvadnak, akik egyébként nem annyira szeretik az almás süteményeket. A fűszerkevér egy olyan kuckózós hangulatba repít, hogy legszívesebben ki se mozdulnál otthonról, csak a finom süteményedet ennéd és filmeznél a takaró alatt.

Hozzávalók a pitetésztához

  • 320g liszt
  • csipet só
  • 90g hideg vaj, apró kockákra vágva
  • 150g margarin
  • 120ml hideg víz

 

Hozzávalók a töltelékhez

  • 6 nagy alma, meghámozva és fél centis szeletekre vágva
  • 80 g xilit
  • 30g liszt
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál porrá zúzott mogyoró
  • Tojásmosás: 1 nagy tojást 1 teáskanál tejjel keverjünk el

 

Pite elkészítése

  • Keverjük össze a lisztet és a sót egy tálban, majd morzsoljuk bele a vajat és a margarint.
  • Fokozatosan (egyszerre egy evőkanállal) kezdjük hozzáadni a jéghideg vizet, és minden egyes hozzáadás után keverjünk rajta a spatulával.
  • Figyeljünk, hogy ne adjunk hozzá több vizet, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Általában 120ml kell hozzá, de lehet, hogy 1-2 evőkanállal több.
  • Tegyük át a tésztát egy belisztezett munkafelületre és belisztezett kézzel gyúrjuk át egy gombócba. Vágjuk félbe a tésztát, fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.

 

Töltelék elkészítése

  • Egy nagy tálban keverjük össze az almaszeleteket, a cukrot, a lisztet, a citrom levét és héját és az összes fűszert amíg egyenletes lesz.

 

Sütemény elkészítése

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Nyújtsuk ki az egyik tésztát a belisztezett munkafelületen. Próbáljunk egy 30 cm-es átmérőjű kört nyújtani belőle. Óvatosan helyezzük a tésztát a kivajazott piteformába, majd nyomkodjuk bele a kezünkkel, hogy mindenhova odatapadjon. Szurkáljuk meg villával.
  • Kanalazzuk rá a tölteléket, és a tál alján maradt finom citromos ragacsos levet is.
  • Vegyük ki a másik tésztát is a hűtőből és nyújtsuk ki azt is belisztezett felületen.
  • Óvatosan fektessük a tésztát az almarétegre, majd vágjuk le egy késsel a felesleget, és dolgozzuk össze az alsó tésztával a pite peremén.
  • A tészta tetejébe vágjunk pár barázdát, hogy ki tudjon jönni a gőz.

 

  • Enyhén kenjük be a tojásos masszával a pite tetejét, majd szórjuk meg esetleg egy kis cukorral.
  • Tegyük a pitét az előmelegített sütőbe 25 percre, majd vegyük le a hőmérsékletet 190 fokra és süssük további 30-35 percig.
  • Mielőtt felvágjuk a tortát, hagyjuk 3 órát tömörödni és összeállni.

Jó étvágyat!