Egyéb

Mandulás Szilvás Pite

Egészséges és finom ételek, könnyedén? Lehetséges!
Végre itt a sütemény szezon! A hideg és rossz időben egyre kevesebb kedvünk van kimenni a szabadba, így egyre több idő marad süteményeket készíteni.
A szilvának ősszel van szezonja, ezért ilyenkor isteni finom lédús gyümölcsöket tudunk vásárolni!
A szilvás pite mandulás krémmel tökéletes választás a hétvégi menüsor megkoronázásra, mert még az is imádni fogja, aki egyébként nem szereti ezt a gyümölcsöt!

Hozzávalók a töltelékhez

  • 100 g vaj szobahőmérsékleten
  • 90 g xilit
  • 1 szabadtartású tojás
  • 1 tojássárgája
  • 120 g mandulaliszt
  • 35 g liszt
  • 6 kimagozott szilva, cikkelyekre vágva
  • Dupla krém, szolgálni

Hozzávalók a tésztához

  • 225 g zabpehely liszt
  • 45 g xilit porrá zúzva
  • 125 g hűtött vaj
  • 1 tojássárgája

 

Tészta elkészítése

  • Egy mixerben keverjük össze a vajat, a cukrot és a lisztet. Adjuk hozzá a tojássárgáját és 2 teáskanál vizet. Addig dolgozzuk, amíg a tészta összeáll. Fedjük le a tésztát egy műanyag fóliával és tegyük a hűtőbe pihenni fél órára.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazunk ki egy 22 centi átmérőjű tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra egy enyhén belisztezett vágódeszkán. Tegyük a kinyújtott tésztát a piteformába, nyomkodjuk oda az alját és az oldalát, majd vágjuk le a felesleget. Szurkáljuk meg villával. Tegyük a sütőbe 15 percre.
  • Tegyünk rá a tésztára egy sütőpapírt és szórjunk rá babot, vagy kerámia golyókat. Süssük 10 percig, majd vegyük le a nehezéket, és süssük további 10 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
  • Egy elektromos mixer segítségével verjük fel a vajat a xilittel habosra. Adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, majd így is keverjük el.
  • Adjuk hozzá a mandula lisztet és keverjük bele.
  • Öntsük rá egyenletesen a tésztára, majd szépen rendezzük el rajta a felvágott szilvát.
  • Süssük 30 percig, vagy amíg aranybarna lesz és megszilárdul.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

 

Jó étvágyat!