Egyéb

Almás Cupcake házi almaszósszal

 

Hozzávalók

  • 120g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 80g xilit
  • 6 evőkanál tejföl
  • ¼ teáskanál vanília kivonat
  • 3 tojásfehérje
  • 160g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 6 evőkanál almaszósz
  • 2 evőkanál tej

 

A fahéjas almás krémhez

  • 225g krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 60g vaj, szobahőmérsékleten
  • 300g xilit porrá zúzva
  • 2 evőkanál alma szósz
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 12-15 szárított almachips díszítésnek

 

Hozzávalók a házi almaszószhoz

  • 2 kilogramm válogatott alma, meghámozva és apróra vágva
  • 2,5 dl almabor
  • 110g világosbarna cukor
  • Kóser só
  • 1/2 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • szegfűszeg

 

Az almaszósz elkészítése

  • Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
  • Keverjük össze az almát, az alma bort, a barna cukrot és negyed teáskanál sót egy nagy hőálló edényben.
  • Tegyünk be a sütőbe, és várjunk amíg az almák megpuhulnak, ez kb. 20 perc.
  • Vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá a citrom levet, a vanília aromát, és egy kevés szegfűszeget.
  • Az egész mixet öntsük egy turmixba, és dolgozzuk egyenletesre.
  • A leturmixolt mixet tegyük vissza a sütőbe és néha kevergetve süssük 30 percig, vagy amíg besűrűsödik és borostyán színű nem lesz.
  • Ha elkészült, hagyjuk teljesen lehűlni.

 

A cupcake elkészítése

  • Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy muffin sütőformát papírral.
  • Egy nagy tálban verjük fel habosra a vajat a xilittel.
  • Adjuk hozzá a tejfölt és a vanília kivonatot és keverjük el egyenletesre. Adjuk hozzá a tojásfehérjét fokozatosan és keverjük ezt is el.
  • Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  • Egy kis tálkában keverjük össze az almaszószt a tejjel.
  • A lisztes keverék felét öntsük a vajas tojásos mixhez és keverjük el egyenletesre, majd adjuk hozzá az almaszószt és a tejet is.
  • Ezután adjuk hozzá a maradék száraz hozzávalót is és dolgozzuk össze.
  • Töltsük meg a muffin formákat körülbelül félig, majd süssük őket 17-19 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már csak kevés tészta tapad.

Amíg a cupcake sül készítsük el a krémet.

  • Verjük fel a krémsajtot és a vajat habosra, majd adjuk hozzá a porrá zúzott xilit felét és keverjük el.
  • Ezután mehet az almaszósz, a vanília kivonat, és az őrölt fahéj.
  • Végezetül öntsük hozzá a maradék xilitet is és keverjük habosra.
  • A krémet töltsük be egy habzsákba, és csillag nyomó fej segítségével nyomjunk krémet az elkészült és kihűlt cupcake tetejére.
  • Végezetül szúrjunk 1 alma chipset a krémbe.

 

Jó étágyat!