Egyéb

Kakukkfüves hagymás kosárka

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hirtelen kell egy egész vendégseregnek valami finom és laktatós étellel szolgálni. Minennek a a tetejében ilyenkor előfordulhat, hogy nem tudunk mindenkit az asztal mellé ültetni, ezért érdemes olyan étellel készülni, ami kis méretű és állva szalvétáról is kényelmesen fogyasztható.

 

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 tojás felverve
  • 250g friss csökkentett zsírtartalmú ricotta sajt
  • 25g vaj
  • 3 közepes hagyma, felszeletelve
  • 2 ½ evőkanál vörös borecet
  • 2 teáskanál friss kakukkfű levél

Hozzávalók a kosárkához

  • 260g teljeskiőrlésű liszt
  • 150g vaj, hűtve, apró kockákra vágva
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál hűtött víz

 

Elkészítés

  • Egy konyhai robotgép segítségével keverjük össze a lisztet, a vajat és a sót, amig morzsolódós lesz. Adjuk hozzá a tojást és a vizet. Kézzel gyúrjuk egyenletesre.
  • Belisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk tésztává, majd fóliázzuk be és tegyük a hútőbe 10 percre.
  • Osszuk el a tésztát 8 adagra és nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra.
  • A tésztával béleljük ki a sütőformákat, majd tegyük vissza a hűtőbe fél órára.
  • Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, légkeverésre. Tegyük rá a formákat egy tepsire, és helyezzünk rá sütőgolyókat. Süssük 10 percig, majd vegyük ki a golyókat és süssük további 10 percet vagy amíg aranybarna lesz.
  • Csökkentsük a hőfokot 160 fokra.
  • Keverjük össze a ricottát a tojással, majd sózzuk borsozzuk meg.
  • Osszuk el a mixet a formák között és süssük 20 percig.
  • Ezalatt olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a hagymát és 15-20 percig kevergetve főzzük, hogy megpuhuljon.
  • Adjuk hozzá a borecetet és a kakukkfű felét, majd egy percig keverjük össze.
  • Az elkészült hagymát tegyük a tortácska tetejére, majd szórjuk meg a maradék kakukkfűvel.

Jó étvágyat!