Egyéb

Otthon elkészíthető egészséges nassolnivalók

Az egészséges étkezés kulcsa a felkészültség. Nincs rosszabb, mint házon kívül megéhezni és enni valami egyszerre zsíros és cukros ételt, csak mert semmi másra nincs lehetőség. Ezeket az egészséges nassolnivalókat rövid idő alatt el lehet készíteni és az első számú védelmi vonalat jelenthetik, ha ránk tör az éhség.


Hozzávalók 6 személyre

I.  Répa-nass

A répa fantasztikus alapanyaga az egészséges nassolásnak. Minimális erőfeszítéssel készíthetünk belőle egy szuperételt, amely tele van tápanyagokkal, ráadásul sok mindenre jó, a bőröregedés megelőzésétől kezdve a látás javításáig.

Répatorta

  • 25 dkg megpucolt sárgarépa
  • 10 dkg pekándió
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 20 dkg nádcukor
  • 150 ml dióolaj
  • egy csipetnyi só

A cukormázhoz (választható)

  • 15 dkg krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj

ELKÉSZÍTÉSE

1. Répatorta
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Reszeljük finomra a répákat. Tegyünk félre néhány pekándiót, a maradékot pedig mozsártörővel vagy háztartási robotgéppel aprítsuk fel. Törjük fel a tojásokat és válasszuk szét a fehérjét a sárgájuktól. Verjük fel a tojássárgákat a cukorral, majd keverjük össze a dióolajjal, a reszelt répával és a darált pekándióval. Szitáljuk a lisztet egy mély tálba a sütőporral, fahéjjal és sóval együtt. Adjuk hozzá a répás masszához.

2. Verjük keményre a tojásfehérjéket, majd spatula segítségével óvatosan keverjük ezt is bele.
Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába. Tegyük a sütőbe 45 percre. Ha megsült, vegyük ki a sütőből majd a tortaformából és hagyjuk kihűlni.

3. A cukormázhoz keverjük össze a krémsajtot, vajat, porcukrot és a citromlevet. Amikor a torta kihűlt, vonjuk be tortánkat a cukormázzal, díszítsük pekándióval és kevés reszelt répával. Vágjuk négy-hat darabba.

II.  Pekándiós gyümölcsszeletek

(7 -10 gyümölcsszelethez)

  • 5 dkg pekándió
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (például eper, vörösáfonya, áfonya)
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg szezámmag
  • 3 dkg darált mandula
  • 20 dkg zabpehely
  • 1 evőkanál fahéj
  • egy csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg méz
  • 15 dkg durva nádcukor (egészségesebb alternatíva a fehér cukor helyett)

Melegítsük fel a mézet, vajat és cukrot egy kis lábasban. Helyezzük a többi hozzávalót egy külön tálba, és keverjük össze őket. Amikor a mézes keverékünk karamellizálódik (vigyázzunk, nehogy túlságosan megbarnuljon), vegyük le a tűzről, majd öntsük a gabonás keverék tetejére. Keverjük alaposan össze, majd öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Helyezzük a 160 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Amikor átsült, vegyük ki és hagyjuk lehűlni, mielőtt felszeleteljük. Tároljuk szellős helyen.

III. Joghurt granola

  • 450 ml joghurt
  • 10 dkg pekándió
  • 4-8 teáskanál méz
  • 20 dkg friss, apró gyümölcs (például eper, málna, áfonya vagy szeder)
  • 10 dkg zabpehel

Töltsünk félig 2-4 üvegpoharat a joghurttal, majd tegyünk a tetejére pekándiót, friss gyümölcsöt, zabot és mézet. Kanalazzunk további (1-2 kanál) joghurtot a mag-gyümölcs keverék tetejére, majd a rétegezést a zabos-mézes-gyümölcsös sorral zárjuk.

Jó étvágyat hozzá!