Egyéb

Házi Olasz Tiramisu

Hozzávalók a krémhez

  • 300 g mascarpone
  • 200 g alacsony zsírtartalmú ricotta
  • 1 tojás
  • 55 g xilit
  • 125 ml víz
  • 2 teáskanál instant espresso kávé
  • 3 teáskanál kakaópor

 

Hozzávalók a gluténmentes piskótához

  • 3 tojás, elválasztva a sárgája és a fehérje
  • 140 g xilit
  • 150 g mandulaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 60 ml mandulatej

 

Elkészítés

  • melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre.
  • Béleljünk ki 20 cm átmérőjű tepsit, vagy egy nagyobbat, sütőpapírral.
  • Elektromos habverő segítségével verjük fel a tojásfehérjéket finom habbá.
  • Fokozatosan aduk hozzá a édesítőt, és minden egyes adag xilit után, verjük kicsit.
  • Folytassuk a tojások felverését további 1 percig, vagy amíg szilárd fényes habbá alakul.
  • Adjuk hozzá a tojássárgáját és épp csak addig verjük, amíg elkeveredik.
  • Szórjuk bele a mandulalisztet és a sütőport.
  • A tál oldalán folyassuk bele a tejet, és egy kanál segítségével óvatosan keverjük el.
  • Az elkészített piskótaalapot öntsük a kibélelt tepsibe.
  • Előmelegített sütőben süssük 12-15 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz.
  • Ha elkészült, vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni.
  • Egy elektromos mixer segítségével verjük össze a tojást, a mascarponét és a ricottát.
  • A kávét keverjük el 1,5 dl forró vízben.
  • A tésztát vágjuk fel 1,5 cm vastag szeletekre, és azokat további 3 cm-es téglalapokra.
  • A piskóta felét forgassuk meg a kávéban és helyezzük egy nagy üveg vagy fém tál aljába.
  • Kanalazzuk rá a mascarpone krém felét.
  • Ismételjük meg még egyszer a piskóta és mascarpone réteget, majd egy kanál segítségével simítsuk egyenletesre a felületet.
  • Szórjuk meg a tetejét kakaóval.
  • Folpack fóliával fedjük le a tiramisut és tegyük a hűtőbe pihenni 4 órára.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A recept teljes ásványi anyag és vitamintartalma:

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Ajánlás
kcal 2629,95  –
Fehérje, g 109,63  –
Szénhidrát, g 276,10  –
Zsírok, g 86,23  –
A-vitamin, μg 935,52 117%
B12-vitamin, μg 1,35 18%
B6-vitamin, mg 0,30 7%
C-vitamin, mg 0,09 0%
Cink, mg 9,17 38%
D-vitamin, μg 3,64 5%
E-vitamin, mg 27,74 28%
Folsav, μg 36,49 6%
Foszfor, mg 1379,85 66%
Kalcium, mg 1068,62 107%
Kálium, mg 1641,15 82%
K-vitamin, μg 5,58 7%
Magnézium, mg 485,23 129%
Mangán, mg 2,99 150%
Niacin, mg 5,94 12%
Pantoténsav, mg 2,29 13%
Réz, mg 1,98 198%
Riboflavin, mg 2,49 59%
Szelén, μg 93,16 62%
Tiamin, mg 0,16 5%
Vas, mg 8,41 35%