Egyéb

Citromos kocka

Hozzávalók a tésztához

  • 160g liszt
  • 50g xilit porrá zúzva
  • csipet só
  • 115g sótlan vaj, hideg, vágjuk 8 db-ra

Hozzávalók a krémhez

  • 7 nagy tojás sárgája
  • 2 nagy tojás
  • 110g xilit
  • körülbelül 4-5 közepes citrom leve és finomra reszelt héja
  • 1/2 teáskanál só
  • 60g sótlan vaj, vágott 4 db
  • 3 evőkanál habtejszín

 

Elkészítés

  • Fedjünk le egy 20x20as tepsit két ív sütőpapírral úgy, hogy merőlegesek legyenek egymásra és túllógjon a tepsin. (tehát az oldalát is befedje)
  • A lisztet, a porrá zúzott xilitet és a sót alaposan összekeverjük egy mixerben.
  • Adjuk hozzá a vajat fokozatosan és keverjük addig, amíg a mix halványsárga lesz.
  • Az egész vajas mixet öntsük át a tepsibe, és kézzel nyomkodjuk szét egyenletesen a mixet. Tegyük be a hűtőbe 30 percre.
  • Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd süssük a tésztát körülbelül 25 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
  • Eközben készítsük el a krémet.
  • Egy közepes méretű tálban keverjük össze a tojássárgáját és a teljes tojásokat.
  • Adjuk hozzá a xilitet, a citrom levet, a citrom héjat és a sót. Keverjük el egyenletesre.
  • Öntsük át az egészet egy kis lábasba.
  • Közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, amíg sűrű mártás szerű állaga lesz. ( ez 75 fokon körülbelül 6 perc)
  • Készítsünk elő egy nagyobb tálat, főle egy fém hálós szűrőt.
  • Ha a krém jó, azonnal szűrjük át.
  • Keverjük hozzá a tejszínt, majd öntsük rá az elkészült és még meleg tésztára.
  • Tegyük vissza a sütőbe és süssük amíg a krém fényes és homályos lesz, és a közepe kicsit remeg, ha megrázod. Ez körülbelül 10 perc.
  • Ha elkészült hagyjuk hűlni 45 percet. Ezután a túllógó sütőpapír segítségével ki tudjuk emelni a serpenyőből és áttenni egy vágódeszkára, hogy felszeleteljük.

Jó étvágyat!

 

A recept teljes ásványi anyag és vitamintartalma:

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Ajánlás
kcal 3203,30  –
Fehérje, g 77,52  –
Szénhidrát, g 257,18  –
Zsírok, g 114,74  –
A-vitamin, μg 1231,08 154%
B12-vitamin, μg 1,58 21%
B6-vitamin, mg 0,35 8%
C-vitamin, mg 12,73 1%
Cink, mg 6,96 29%
D-vitamin, μg 5,82 8%
E-vitamin, mg 6,05 6%
Folsav, μg 39,02 7%
Foszfor, mg 1048,58 50%
Kalcium, mg 367,78 37%
Kálium, mg 942,00 47%
K-vitamin, μg 12,52 17%
Magnézium, mg 200,33 53%
Mangán, mg 4,33 217%
Niacin, mg 1,39 3%
Pantoténsav, mg 2,54 14%
Réz, mg 0,73 73%
Riboflavin, mg 1,33 32%
Szelén, μg 118,63 79%
Tiamin, mg 0,40 12%
Vas, mg 8,03 33%